Modul ERP Evidenta InCASari (ECAS)

Aplicatia ECAS face parte din Sistemul Informatic Integrat - iConsalt, dezvoltat in tehnologia Oracle APplication EXpress (Oracle-APEX) - v.- Apex 4.1.1.00.23/11g ;

In ceea ce priveste interfata cu utilizatorul iConsalt respecta standardul Oracle-APEX

Aceasta functie se apeleaza la casierie si permite incasarea ,cu CHITANTA, a facturilor emise si neincasate.

Pentru a incasa una sau mai multe facturi cu chitanta , casiera va proceda astfel :
- va accesa functia Incasare, chitante apasa pozitionat pe functia respectiva. In acest moment se deschide o macheta ce contine mai multe informatii care vor trebui sa fie completate. 

Pentru o mai buna intelegere a modului de completare, informatile ce trebuiesc completate se vor structura in trei parti .
A :
Abonatul se prezinta in fata casierei si isi manifesta dorinta de a face plata facturii de apa. Casiera va cere abonatului niste informatii care sa identifice abonatul, informatii care pot fi :
- Nume, prenume abonat;
- Adresa;
- Numarul facturii pe care doreste sa o achite;
- Numarul contractului;
- Nume, prenume consumator.

Mod de completare :
• Abonat : se completeaza numele abonatului. Se alege din lista de abonati (clienti) care se deschide apasind pe buton_cauta_in_liste. .
• Adresa : se completeaza adresa abonatului .
• Nr. factura : se completeaza numarul intern al facturii ce se doreste a fi achitata.
• Numar contract : se completeaza numarul contractului incheiat de abonat cu Regia. Se alege din lista decontracte care se deschide prin apasa pe buton_cauta_in_liste.
• Consumator : se completeaza numele consumatorului . Se alege din lista de consumatori care se deschide apasind pe buton_cauta_in_liste.
NU este obligatoriu sa se completeze toate informatiile de mai sus. Este suficient a se completa informatii cuplate si anume :
- abonatul si nr. de contract ( in cazul in care abonatul are mai multe contracte se alege acela ptr. care se face plata);
- adresa si contractul;
- nr. factura;
- abonat si consumator, etc.

B :
Dupa completarea informatiilor care identifica abonatul, se va apasa pe Filtreaza facturi. In acest moment se completeaza in tabelul din partea de jos a ecranului toate facturile emise
ptr. abonatul si consumatorul respectiv, facturi care nu au fost achitate integral. Facturile sunt inscrise in tabel in ordine crescatoare a datei facturii. Tabelul contine in final un total care reprezinta suma tuturor soldurilor facturilor neincasate, adica acest total reprezinta suma totala pe care abonatul trebuie sa o achite.

C :
Dupa ce casierul comunica abonatului suma pe care o are de achitat, abonatul va comunica suma pe care doreste sa o achite. Casierul va completa suma comunicata de abonat. Implicit se propune totalul facturilor neachitate. Apoi apasa pe butonul ....
Ca urmare a acestei actiuni se va completa automat informatia Suma de plata de pe fiecare rand de factura. Aceasta informatie reprezinta valoarea cu care se lichideaza factura respectiva din intreaga suma achitata. Lichidarea facturilor se face de la factura cea mai veche in jos.

CONSALT © 2015 NAUM CONSALT SOFTWARE