Evolutia companiei si a Solutiei ERP iConsalt pe Tehnologie Oracle

Conceptul pe care azi il dezvoltam sub denumirea de NAUM CONSALT SOFTWARE in forma de asociere cu raspundere limitata, a luat fiinta inca din anul 1990 luna august pe baza decretului 54/1990. La aceea data domnul Naum Lefterie era director economic la Antrepriza de Constructii Industriale "Metrou", din fosta CCIB iar eu eram studenta.

S-a pornit la drum cu o echipa omogena formata din oameni cu experienta, trecuti de prima tinerete, dar cu o vointa si o putere de munca pe care astazi nu le mai intilnesti, decit foarte rar. Nimeni nu-si inchipuia la inceput ca vom ajunge vreodata la performanta pe care o avem astazi. La inceput am stat intr-o camera inchiriata intr-o vila, iar programatorii si analistii lucrau acasa, deci aveau computere. Erau bine organizati : primeau tema, se dezbateau problemele si se intoarceau cu lucrarea pentru testarea finala. Domeniul pe care s-a pornit era nou in aceea perioada, dar pentru cel care a demarat afacerea era o mai veche pasiune deja concretizata.

Primii beneficiari au fost din domeniul constructiilor. Cum era si firesc s-a dorit informatizarea lucrarilor de birou financiar-contabil, de evidenta auto si utilaje, de elaborare a documentatiei de investitii si integrarea lor. A reprezentat un pas important in anul 1991 implementarea sistemului integrat in firme mari de constructii, deoarece am inceput sa fim perceputi ca o firma serioasa cu referinte in domeniu. La vremea aceea ne-am transformat in societate cu raspundere limitata in baza legii 31/1991, iar eu am mers la Camera de Comert sa inregistrez firma. In anul 1994 am reorganizat societatea. In 1991 a aparut si prima reprezentanta la Brasov in urma unei reclame la televiziunea publica.

Astazi suntem invadati de reclame, dar atunci era neobisnuit sa prezinti la TV, fie si pe scurt ce realizari ai. A fost un act de curaj sau pur si simplu dorinta de promovare a solutiei, mandria ca putem oferi ceva unic. Profitul obtinut a fost total reinvestit integral. O firma romaneasca 100%, prezenta pe piata continuu, platind impozitele si taxele la timp intr-un sector de activitate ce presupune creatie intr-o proportie mai mare decit metotologia standard va produce profit dupa multi ani de activitate. La vremea aceea nu am inteles de ce firma avea casa la munte si la mare pentru angajati, de ce erau dotati cu autoturisme si computere personale, de ce cautam spatii de construit central si de ce tot investeam.

Intre timp am capatat experienta si am invatat ca trebuie sa pui suflet in afacere ca sa obtii profit, sa dai ca sa primesti. Dupa putin timp au inceput implementarile in tara si au fost infiintate si alte reprezentante: Cluj , Bacau, Alexandria(in 1993 cind asteptam sa vina Mihai, primul meu copil), Constanta, Iasi, Sibiu, Tirgu Mures, Ploiesti, Focsani, Tirgoviste , Piatra Neamt, Sinaia si Timisoara. Avem clienti de 16-17 ani care au avut incredere inca de la inceput in solutia propusa de noi si carora le multumim.N-a fost simplu! Am pornit cu o echipa care la scurt timp a plecat, dar a venit alta care a ramas pina in ziua de azi. Avem colegi de 17 ani, unii chiar de 18 ani. Oricum eu am terminat facultatea in 1991 si de atunci lucrez numai in acesta firma, practic aici m-am format ca om bun la ”orice” la inceput si ca economist pe parcurs. Cei mai atenti pe partea economica sunt ingineri, dar avem si arhitecti care s-au reprofilat.

Am vazut programatori care isi iubesc meseria desi nu au avut pregatire teoretica de specialitate. E valabil si pentru vanzatori matematecieni sau ingineri care-si fac cu placere meseria si se vede. Au fost si circotasi care nu au evoluat, ba mai mult i-au tras si pe altii dupa ei. Pentru acestia eu am o vorba: nu erau sa fie, nu se potriveau, cine vrea sa faca ceva in viata nu gaseste scuze, ci solutii. Intre timp in 1994 ne-am achitizionat un apartament cu 3 camere si eram fericiti ca avem sediu. Dar programatorii tot acasa lucrau. La sediu eram doar pentru contracte si relatii. La scurt timp am mai achizitionat inca un apartament si datorita dezvoltarii firmei si acesta a devenit neincapator. Necesitatea unui departament hardware era din ce in ce mai apasatoare. Asa ca in 1997 a aparut acest departament si s-a dezvoltat foarte bine .

Programele la inceput au fost scrise in fox-ul de MS Dos. Sub acest limbaj de programare am dezvoltat cele mai diverse aplicatii. Acesta ne-a permis sa implementam in toate domeniile de activitate: comert, industrie, invatamint, sanatate, agricultura inclusiv unitati bugetare. Firma a cunoscut cea mai puternica dezvoltare prin comercializarea a aproximativ 41 de module tehnic- productie si financiar contabile. Existau de la sisteme pentru pregatire, lansare si urmarire productie pentru industrie, comert, edituri pina la program de monta scroafe si vieri. Reusisem sub acesta platforma sa implementam in toate ramurile economiei nationale. Intre timp, cu banii castigati ne-am achizitionat teren in 1996 si treptat a inceput constructia sediului in zona Mihai Bravu.

In 1999 ne-am mutat in noul sediu si de atunci ne consolidam pozitia pe piata. O data cu dezvoltarea infrastructurii hard si aparitia unor noi platforme tehnologice gradul de dificultate a crescut si a trebuit sa ne adaptam evolutiei pietii pe plan national si international. Am inceput sa scriem in Visual FoxPro 5.0 incepind cu anul 2000, iar in 2001 am implementat la noi programele financiar-contabile. Stiu asta deoarece in acel an eu am avut-o pe Marta si cind m-am intors din concediu de maternitate in iulie a trebuit sa testez noul program. Sub acesta platforma am rescris o parte din aplicatiile de Dos, au fost proiectate si alte programe, iar unele au fost compactate 2 in 1 (EVidenta Auto si Utilaje) . In 2001 am inceput si implementarea sistemului ISO 9001:2000 de asigurare a calitatii in proiectare, dezvoltare, livrare si asistenta tehnica in domeniul software .

Firma a capatat notorietate in aceea perioada si abia de atunci au inceput sa vina in Romania reprezentante ale firmelor straine. Selectia naturala a functionat si in acest domeniu, iar noi ne-am consolidat pozitia pe piata deja existenta prin implementarea sistemului la noi beneficiari strategici. Din anul 2002 suntem parteneri cu Oracle si am inceput sa scriem in acesta tehnologie. Programatorii s-au specializat prin participare la cursuri organizate de firma si am creat un nucleu de rezistenta . Din nou cine trebuia sa evolueze a reusit. Pentru unii am functionat ca o trambulina si ar trebui sa ne multumesca. Fara perseverenta, rabdarea si insistenta d-nului Naum de ai invata nu ar fi reusit in viata. Astazi avem peste 100 de clienti Oracle si promovam ultima versiune 11/10g multi-level.

Putem oferi solutii de inalta calificare si calitate, iar raportul calitate - pret pe care noi il promovam este fara concurenta. Tehnologia permite ca de oriunde din lume, pe internet, sa ai acces la baza ta de date putind controla intreaga activitate. La ora aceasta suntem 50 de angajati la care se adauga personalul din francizele.

Corina Malureanu

Director General Adjunct

CONSALT © 2015 NAUM CONSALT SOFTWARE